Over ons

Wij, Marion en Co Bakx, zijn beide opgegroeid tussen de dieren. Omringd door dieren voelen wij ons op ons gemak. Dat wij uiteindelijk samen op een boerderij terecht kwamen was niet zo gek. Voordat we naar Friesland verhuisden, runden wij een varkensbedrijf in Ede. In 1990 hebben wij besloten die boerderij te verkopen. Wij vonden in het mooie Frieschepalen een oude boerderij met drie stallen, een varkensstal en twee stallen met pluimvee. We hebben toen besloten ons volledig te gaan richten op vleeskuikens.

Door de jaren heen hebben we het bedrijf in Frieschepalen verder uitgebreid en vernieuwd. Inmiddels hebben we een boerderij waar in totaal 100.000 kuikens rondlopen verspreid over vijf stallen. We hebben veel praktijkervaring opgedaan met het houden van pluimvee, waarbij wij het traditionele houderrijsysteem hanteerden. Aan dit systeem hebben we stukje bij beetje onze eigen draai gegeven en het verder doorontwikkeld. In 2006 hebben wij besloten om er naar te gaan streven om onze kippen antibioticavrij en gezonder te laten opgroeien. Het  welzijn van de kip moest voorop staan en het doel was niet langer het scoren van hoge resultaten met de groei.

 

Onze focus kwam te liggen op het feit dat onze kippen tevreden, langzaam en gezond opgroeien. Om dat te realiseren moesten we wel aanpassingen realiseren in het traditionele houderrijsysteem. We zijn in eerste instantie bezig gegaan met de ontwikkeling van een eigen mineralentoevoeging in het drinkwater en het voer. Deze ontwikkelingen hebben er in geresulteerd dat wij sinds 2008 op het gehele bedrijf geen antibiotica meer gebruikt hebben. Onze aanpassingen zorgden ervoor dat ons doel behaald werd: onze kippen groeiden gezonder op en scharrelden zeer tevreden in onze stallen rond.

Wij merkten vervolgens dat onze manier van het houden van pluimvee er ook in resulteerde dat ons eindproduct, het vlees, beter van smaak was. De kwaliteit van het vlees was beter dan het reguliere product. Onze kip is beter van smaak en malser. Het is een verantwoord en gezond stukje vlees. Wij wilden niet dat dit verloren zou gaan tussen het reguliere product. Zo ontstond het idee om onze eigen kip rechtstreeks te gaan verkopen aan de consument. En zo kwam De Kromhoekster Kip tot stand!

Op 31 mei 2013 openden wij de deuren van ons kleine winkeltje aan huis. Al snel bleek dat ook de consument zeer blij was met ons vlees en dat zij proefden dat het niet een standaard stukje kip was. We kregen hartverwarmende reacties van mensen die al jaren geen kip meer aten, maar nu weer heerlijk kunnen genieten van onze smaakvolle en verantwoorde kip. Al snel kwam de vraag of wij ook niet wisten waar men ook ander verantwoord vlees kon kopen. Niet alleen het assortiment van onze eigen kip werd groter, we gingen ook andere verantwoorde producten uit de streek verkopen. Ons winkeltje werd al snel te klein.

Wij wilden onze klanten ook graag laten zien hoe onze kippen opgroeien. Veel mensen wilden wel eens bij ons in de stal kijken. Wij vinden het ook belangrijk dat men weet waar hun eten vandaan komt. Door de verbouwing van een stal realiseerden wij een grote boerderijwinkel met een kijkstal. Vanuit onze boerderijwinkel kunnen onze klanten de kippen zien scharrelen in de stal. De boerderijwinkel werd in april 2017 geopend.

Daarnaast openden wij in april 2018 een nieuw filiaal in Lunteren. Nadat we daar al een aantal jaren met succes een afhaaldag organiseerden, hebben we besloten daar ook een winkel te openen. Deze winkel hebben we per 1 januari 2023 weer gesloten. In Lunteren kunt u nu weer terecht voor de oud en vertrouwde afhaaldag.

Wij blijven bezig om ons assortiment aan te passen aan de wensen van onze klanten. Naast dat wij bezig zijn om het assortiment aan kip te vergroten,  hebben wij ons assortiment ook uitgebreid met verschillende overheerlijke streekproducten. Wij zullen altijd op zoek blijven naar nieuwe en verantwoorde streekproducten.

 

“Eerlijk vlees direct van de boer!”

veelgestelde vragen

Volg ons op Facebook en Instagram voor nieuws, recepten en meer!