12 veelgestelde vragen
We krijgen regelmatig vragen van onze klanten in de winkel of via de mail. Hieronder vindt u een selectie van deze vragen. Staat uw vraag er niet tussen stel hem gerust!
Vragen over onze bedrijfsvoering:
Hoe kan het dat jullie kippen kunnen opgroeien zonder antibiotica en ook salmonella en ESBL vrij zijn?
Onze instelling over het gebruik van voedingsmiddelen en de gevolgen daarvan is anders dan bij de meeste collega’s. Daarbij nemen wij genoegen met een langzame groei. Door de gezondheid van de kip voorop te zetten, te zorgen voor juiste voedingsmiddelen en consequent te zijn in het hygiëne management hebben wij kunnen bereiken dat de Kromhoekster Kip antibioticavrij en salmonella en ESBL vrij is. Dit is ook de reden waarom men niet bij ons in de stal mag komen kijken.
En daarbij streven wij in tegenstelling tot vele pluimveehouders niet naar de beste resultaten en de snelle groei, maar juist naar de beste gezondheid van de kip.
Biologische kip is toch ook antibioticavrij?
Nee, biologische kip is niet per definitie antibioticavrij. Biologische kippen lopen buiten en worden blootgesteld aan vele bacteriën en schadelijke stoffen. Om deze kip gezond te houden gebruiken de meeste biologische boeren antibiotica. Het percentage van antibioticagebruik ligt in de biologische sector gemiddeld even hoog als in de reguliere sector.
Door wie wordt er gecontroleerd dat de kip salmonella, antibiotica en ESBL vrij is?
De salmonella wordt gecontroleerd door een gecertificeerd laboratorium. Daarvoor moet er eerst in alle stallen met glasplaatjes een monster worden genomen. Daarna wordt er een donsmonster genomen bij de broederij. Vervolgens vindt er nog een onderzoek plaats op de inlegvellen. Nadat de kippen 27 dagen in de stal zitten, wordt er een onderzoek gedaan op overschoentjes waarmee door de stal gelopen is. De slachterij neemt uiteindelijk ook nog nekvelmonsters bij het slachten. Tot slot wordt ons vlees ook nog gecontroleerd op de aanwezigheid van de bacterie. Dit wordt allemaal gedaan door mensen die hiervoor gecertificeerd zijn. Daarnaast laten wij ook nog willekeurig van ons eindproduct monsters nemen en laten die controleren op salmonella en ESBL.
Het antibiotica gebruik wordt bijgehouden door de dierenarts. Je bent als bedrijf verplicht om met een dierenarts een contract af te sluiten en deze moet minimaal een keer per ronde langs komen. De dierenarts geeft per ronde de gegevens door aan het Productschap die alles registreert. Het NVWA komt steekproefsgewijs langs om van het water en het voer van de kippen monsters mee te nemen en controleren dat op antibiotica. Het productschap stuurt ons regelmatig een overzicht van het antibioticagebruik van ons bedrijf en dat van het gemiddelde gebruik in Nederland. Op onze Facebook site, worden de actuele overzichten gepubliceerd.
Wat voor soort voer gebruiken jullie omdat jullie eigen mineralen toevoegen?
De samenstelling van ons kippenvoer bestaat uit :
- Granen: tarwe, haver, zonnebloemschroot, soja,raapzaad, mais, gerst.
- Vetten en Oliën: plantaardige vetten, sojaolie, zonnebloemolie.
Daarnaast hebben wij een eigen gemaakte mineralen aanvulling, die bestaat uit volledig benutbare mineralen voor de kip. Dit is om de balans te optimaliseren en de kip gezond te houden. De keuze van de goede mineralen is belangrijk, zo komen de benutbare elementen uit de grondstoffen beter tot zijn recht. Verder worden er geen andere toevoegingen of supplementen aan het voer toegevoegd.
Hoe wordt het voer dat de kippen krijgen geproduceerd? Bevat het ook genetisch gemodificeerde stoffen?
Alle grondstoffen en het complete voer wordt uitsluitend onder GMP+ voorwaarden gecontroleerd, geproduceerd en verwerkt. Er worden in ons voer GMO-arme (Genetically Modified Organism) grondstoffen gebruikt. We kunnen geen GMO-vrije grondstoffen garanderen, omdat wettelijke een afwijking van 0,9% is toegestaan. Ondanks dat onze leverancier aangeeft dat het GMO vrij is, is dus wel een kleine afwijking mogelijk. Ook is het voer vrij van dierlijke eiwitten. De grondstoffen bevatten geen pesticiden, dat is ook verboden in een verordening. Het komt er dus op neer dat alles meerdere malen wordt gecontroleerd. De gehele kolom van voerproductie is nagenoeg waterdicht door een tracking en tracing-systeem.
Wij nemen zelf ook regelmatig monsters van het complete kippenvoer en het eigen voermengsel, we laten dat door een erkend laboratorium onderzoeken op een aantal parameters die wij van groot belang vinden. Aan de hand daarvan sturen wij de belangrijke elementen in het voer bij met meer of minder mineralen, eiwit en vet. Inmiddels hebben wij ook het over grote deel van de synthetische toevoegingen uit het voer gehaald.
Waarom noemen jullie het een scharrelkip en geen biologische kip als de kip uit grootmoeders tijd smaakt?
Onze kip is niet biologisch omdat de kip niet buiten komt. Maar onze kippen kunnen vrij bewegen in de stal, hij scharrelt. Biologisch houdt daarbij ook veel meer in dan alleen het buitenlopen. Wij hebben bewust de keuze gemaakt voor voedselveiligheid, en dat houdt helaas in dat de kippen niet meer buiten kunnen lopen. Buiten hebben wij geen controle meer over de kippen. Denk daarbij aan alle schadelijke stoffen die in de natuur voorkomen. Onze kippen scharrelen in een gecontroleerde open ruimte bedekt met strooisel, met voor de kip optimale omstandigheden. Zoals de temperatuur, licht, lucht, water en voer. Wij willen een gezond en schoon product leveren.
Wij noemen het de smaak van vroeger omdat er structuur aan ons kippenvlees zit (zonder toevoegingen), in tegenstelling tot de kip uit de supermarkt. Ook hebben wij veel reacties van mensen gekregen die het gegeten hebben, zij zeggen; “ja, zo smaakte de kip van vroeger”.
Wat is het verschil tussen deze kippen en de ‘plofkip’?
We gebruiken geen antibiotica of andere voedingssupplementen, er wordt alleen gebruik gemaakt van natuurlijke mineralen en een eigen voersamenstelling. Het vlees wordt niet geïnjecteerd met vocht, daarnaast groeit onze kip langzamer. Wat resulteert in een stukje kip dat gezonder en beter van smaak is.
Op welke manier zijn jullie bezig met duurzaamheid?
Wat veel mensen niet weten is dat de biologische pluimveehouderij minder duurzaam is dan de reguliere, en ook onze pluimveehouderij. Dit heeft te maken met voer, temperatuur en efficiëntie. Voor een pluimveehouder is temperatuur van de stallen belangrijk. Dit betekent dat er in de winter flink verwarmd moet worden, helemaal in stallen met een vrije uitloop. Deze extra CO2 uitstoot door de vrije uitloop hebben wij niet, daarnaast staan we in de wintermaanden leeg om de CO2 uitstoot te beperken. Ook maken wij gebruik van de best beschikbare technieken (BBT) in de stal, deze dragen bij aan een milieuvriendelijke manier van produceren. Ook hebben wij zonnepanelen laten plaatsen, waardoor wij groot deel van de energie die wij gebruiken zelf kunnen opwekken.
Vragen over onze de winkel:
Via de site kan kip besteld worden, moet je dat altijd doen voordat je naar de winkel in Frieschepalen gaat?
Nee, u hoeft niet te bestellen. Wij beginnen altijd met voldoende assortiment. Op drukke dagen kan het betekenen dat een bepaald product op is aan het einde van de dag. Als u een grote hoeveelheid wilt hebben of er zeker van wilt zijn dat het er nog is, is het verstandig een bestelling te plaatsen via de site.
Hoeveel stuks zitten in een kilo?
Het kan af en toe verschillen, maar gemiddeld gezien zitten de volgende aantallen in een kilo:
- Filet – 5 stuks
- Dijfilet – 7 stuks
- Drumsticks – 7/8 stuks
- Karbonade – 6/7 stuks
- Vleugels – 12/13 stuks
Zijn de producten in uw assortiment gekruid?
De rollade en de kipsaté zijn gekruid. De gerookte filet en gerookte poot heeft door het roken ook voldoende smaak gekregen waardoor het niet meer gekruid hoeft te worden. De rest van het assortiment is ongekruid. Er zijn verschillende soorten kruiden te koop in onze winkel.
Hoe lang moet een hele kip sudderen voor hij klaar is?
Gemiddeld gezien moet een hele kip 90 minuten sudderen voor hij klaar is. U kunt een hele kip ook heel makkelijk en lekker klaarmaken in de oven, door een braadzak te gebruiken.
Op onze Facebooksite worden regelmatig heerlijke recepten met De Kromhoekster Kip geplaatst.